VECKA 34
Torsdag
17
maj
BT-annons
2017-12-16

"Distinctly uncomfortable" – Paul Tucker, Bank of England

[image]

Göran Högberg inleder veckan med att varna för obligationer och guldrelaterat. Vidare menar han att svenska kronor och USA-dollar är de bästa valutorna just nu.

17 december 2007

"VILKEN RÖRA" tycker jag faktiskt att man kan sammanfatta "situationen" just nu.

Desto mer utmanande! Det finns för många "bears" just nu för att det skall kunna fortsätta ned, nämnvärt. Under veckan som gick kom det tydligen inte en positiv nyhet om USA:s ekonomi eller dess finansmarknader. Positiva nyheter längre fram är alltså inte diskonterade.

Vad kan dessa komma att bestå av? Jo, en katalysator för FED-sänkning, dvs. något "negativt" måste hända för att få dem att sänka FED funds-räntan på 4,25% ned till räntan på 3-månaders statsskuldväxlar (2,87%). Skillnaden är alldeles för stor, varför en "paniksänkning" på 1-1,25% faktiskt kan ligga i korten. Trot eller ej.

Naturligtvis är det "helt fel" att sänka räntan så mycket. Men nu är livet sådant i en "modern ekonomi" som använder "moderna ekonomiska modeller".

Vi har inte ett stabilt penningvärde längre eftersom "folket" har lagt makten över penningvärdet i politruckernas händer, med självklara konsekvenser, som ni har sett många gånger under åren. Att räkna upp dem igen skulle endast tråka ut läsaren. Det är bara att säga som fransmännen: "Ces´t la vie" !

Man kan också säga: "Let´s make the most of it" (som George Washington sade när de anklagade honom för "föräderi"). Det görs ju ändå och vi har ingen makt över det överhuvud taget. "Det blir som det blir" kan vi också säga (som vår g:e doktor brukade säga (samma som tyckte att man skulle akta sig för doktorer), klok man!

Att världens centralbank måste sopa upp "the mess" efter en sprucken bubbla, utan att ha agerat för att förhindra dess uppkomst. Sammanfattade Paul Tucker på Bank of England situationen på klassiskt "understatement"-mane´r: Är "Distinctly uncomfortable" !

Vad som gör sitsen för FED extra "uncomfortable" är den samma som för den svenska riksbanken nu på onsdag: I USA har producentprisindex inte stigit så mycket på 34 år och i Sverige har inte inflationen varit så hög på 14 år! Att facken nu vill bryta upp avtalen är en helt naturlig konsekvens av penningvärdeförsämringen som Riksbanken redan har skapat (med fackföreningarnas goda minne förstås, men det är ingen som säger då det är lika tabubelagt som penningmängdens ökningstakt).

Om ni nödvändigtvis önskar er en "syndabock" (det finns många som alltid vill ha en sådan att skylla på) så är det penningmängdens kraftiga expansion och inget annat. Det är inte Sossarnas, fackföreningarnas eller Borgarnas "fel". Det är "La System" ! OBS! Inte Systembolaget.

Vet ni föresten att Federal Reserve i USA har fler hemligheter än vad CIA har? Det är ingen som kan tala om, om det finns något guld kvar i Fort Knox tex. Tänk om Goldfinger tog alltihop redan 1964? Och det lilla som fanns kvar fick de Gaulle i slutet av 1960-talet?

I vilket fall så höjer antagligen den svenska riksbanken räntan på onsdag. Vad som får mig att tro det är att de inte ville vara med och leka med "det internationella likvidiseringsgänget" förra veckan (FED,ECB,BoE,BoC,SNB).

Vad Riksbanken än gör kommer de att vara "damned if they do, damned if they don´t). En klassiker !

Det senaste från "sub-prime": Femton banker skriver ned dessa lån med 64,2 miljarder USD. Citigroup tar 13,7 av dessa och Lehmann Brothers klarar sig riktigt bra med 0,7 .

Vad talar för börsuppgång trots allt? Put/Call-ratio, VIX-index, medellång bredd. Endast den korta trenden för bredden är ned.

Utöver detta är de långa internationella börstrenderna fortfarande upp: Både från februari 2003, juli 2006 och augusti 2007. Detta märks inte i Sverige då vi ligger på plats 29 av 29 börser vad gäller "performance". Naturligtvis utövar dessa långa och medellånga trender ett underliggande stöd fär den svenska börsen i alla fall.

Obligationer och guldrelaterat skall ni däremot inte ha.

Bland valutor är svenska kronor och USA-dollar de bästa just nu. Dock ej via "junk", AAA skall det vara. Det är OK med AA.

För att vara med på den förhoppningsvisa och troliga börsuppgången bör ni ha en blandning av USA, Tyskland, Emerging Markets, Kina, Brazil, Indien.
ETF-fonderna för dessa heter: SPY, EWG, EEM, FXI, EWZ, INP. Ni kan också göra "covered calls" och "naked put writing" på dessa.

De tekniska börsindikatorerna befinner sig i en liknande situation som de gjort vid endast fyra tillfällen sedan 1971. Börsen gick därefter upp med mellan 9 och 34% på 15 till 31 veckor.
April-maj 1980. December 1997. December 1971. December 1987.

En på senare tid snabb uppbyggnad av cash i penningmarknadsfonder, stor "Bearish Consensus", optimal tid för ett säsongsrally, talar för börsuppgång.

Ett starkt första kvartal bör kompensera ett svagt fjärde. FED gjorde marknaden besviken förra veckan pga. inflationstryck, men måste ändå "lätta" mer för att kontra intrycket av att vara "behind the curve", vad gäller "sub-prime"-soppan etc. etc. etc.

De tre starkaste börserna i världen just nu är: Kina, Brazil, Hong Kong. Det är på denna lista av 29 st. som Sverige ligger på jumbo.

Dr. Copper (=kopparprisets konjunkturprognostiserande förmåga): Pris nu är 3 USD. Februarilägsta är 2,40. Om priset faller under 2,40 kan ni räkna med att det blir en recession i USA (=två kvartal i rad med negativ ekonomisk tillväxt). Priset har inte lyckats bryta över högstanivån från maj 2006 vid 3,80, vid försök tre gånger i år.

Historiska "BEAR-MARKETS": En återhämtning brukar ta allt mellan sex månader och 25 år. Nedgångarna har legat på 20-87%.
Ovanstående är inget bra scenario för "Köpa-Behåll"-placerare eller "långsiktiga Aktiesparare". Vad än "Aktiefrämjandet" och liknande beskäftiga institutioner hävdar.

Om ni lyckas undvika förluster under nedår, räcker det att ni är med på 38% av uppgången under uppår, för att få samma resultat som "Köp & Behåll".

Poängen är att man inte behöver göra bättre eller ens samma som marknaden (aktieindex), under uppår, om man skyddar kapitalet.

Lycka till! (tag det lugnt i julstöket)


Göran Högberg
goran.hogberg@borstjanaren.se

Göran Högberg är Börstjänarens kaxiga finansguru med oslagbart bred och djup inblick i och utblick över världsekonomin.

Fler krönikor finner du här!

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
Annons


BT-annons
BT-annons
BT-annons
 
Message: