VECKA 29
Torsdag
17
maj
BT-annons
2010-05-17
photo


Hög fallhöjd i koppar
Oroligheter i Chile borde leda till ett högre pris på koppar, men istället har pristrenden vänt ned och vi kan nu förvänta oss fortsatt fallande priser då stöden är få och svaga.


 

Chiles största koppargruvor.

Chiles jättekoppargruva Collahuasi meddelade under förra veckan att man återupptagit verksamhet i begränsad omfattning, en dag efter att protesterande underleverantörer lyft en blockad, och man hoppades kunna återgå till normala nivåer under de kommande dagarna.

Gruvan meddelade tidigare under onsdagen att man hade deklarerat force majeure, en kontraktsklausul som möjliggör avvikelse från leveransförpliktelser, på grund av protesten.

Underleverantörerna lämnade gruvan på tisdag kväll för att undvika sammanstötningar med polisen. Collahuasigruvan står för 3,3 procent av världens kopparbrytning.

”Collahuasi startade upp verksamhet i begränsad omfattning under eftermiddagen och förväntar sig att återgå till normal driftsnivå under kommande dagar”, sade Collahuasi taleskvinna Bernardita Fernandez i ett uttalande.

Hon sade att företaget hade bett de lokala myndigheterna i nordliga regionen Tarapacá att arrangera samtal med företrädare för underleverantörer på måndag den 17 maj.

Collahuasi, som producerade 535 000 ton koppar förra året, var tvungna att stoppa verksamheten i början av maj, en dag efter att hundratals underleverantörer blockerat tillträde till gruvan med brinnande däck och stenar, med krav om bättre arbetsvillkor och lön.

Underleverantörerna sade att man skulle gå vidare med sina protester, men från den nordliga staden Iquique

Tjänstemän vid gruvans exporthamn i Puerto Patache sade att transporterna inte hade drabbats av protesterna, och att fartyg väntade på att lastas med koppar från gruvan.

Underleverantörernas fackliga ledare och talesman Alejandro Allende sade att arbetarna hade flyttat sin protest, nu inne på sjätte dagen, till staden Iquique, där de ska föra interna samtal för att definiera sin handlingsplan.

”Ingen av våra (underleverantör) arbetstagare kommer att gå upp till Collahuasi,” sade han och tillade att han inte trodde Collahuasi skulle kunna normaliseras verksamhet inom 24 timmar, eftersom underleverantörer har nyckelroller genom hela produktionsprocessen.

Globala gruvbolagen Anglo American
och Xstrata äger vardera 44 procent av aktierna i Collahuasi, och ett japanskt konsortium lett av Mitsui & Co är minoritets intressent.

Gruvföretag står inför en ökande risk för mer protester om de inte höjer förmånerna och förbättra villkoren för tusentals deltidsanställda som behövs för verksamheten i ett land som extraherar en tredjedel av den koppar som bryts i världen.

Under 2007 och 2008 minskade ibland våldsamma protester bland underleverantörerna produktionen för världens största producent Codelco, och tvingade jätten att betala högre löner och förbättra arbetsvillkor.

Koppar. Veckograf med trendlinjeanalys

Trendlinjeanalys
Efter fjolårets starka uppgång i kopparpriset är det dags att släppa tanken att priset kommer stiga för evigt. Kursen faller nu från ett starkt motstånd och då det är relativt fritt från starka stöd inunder kan vi förvänta oss en fortsatt nedgång.

Det tekniska motståndet visade sig ligga något under $4 där topparna från år 2006 till 2007 ligger. Stöd kan vi ta ut en bit ovanför $2.5 sedan är det $1.50 som är nästa mål.

Medan guldet fortsatt upp till högre höjder, har kopparpriset nu vänt ned. Korrelationen mellan de två metallerna är nu bruten, vilken som är ledande får vi reda på först i efterhand. Medan köp är aktuellt i guld, är det dock blankningar som lockar i koppar.

 


Koppar. Dagsgraf med BT-kanalen

BT-kanalen
Entré med trenden kunde ha gjorts förra veckan då kursen rekylerade mot den starkt fallande trenden. En ny lägre lokal botten både i MACD-indikatorn och priset visade att trenden var stark och ett medelvärdeskors gav grönt ljus för entré.

Den som inväntade en träff av 18 EMA kom dock aldrig in i position. Men eftersom det är början av en trend, är detta ett tillfälle då man kan vara aggressiv och tulla lite på reglerna.

I dag är man lite sent ute, eftersom kursen vänt ned och återtestar nu tidigare botten. Tajmingen på kort sikt är alltså inte den bästa.

Rekommendation: sälj.

 
Henrik Hallenborg

1 2 3 4 Nästa Sista Sid 1 av 4