VECKA 16
Torsdag
17
maj
BT-annons
2017-12-16

"BUY FEAR, SELL GREED" – Warren Buffet

[image]

Efter gårdagens hausse går Börstjänarens egen finansguru igenom marknadsläget. I dag kan vi läsa om börsen, valutor, obligationer och "La France".

29 november 2007

Warren Buffet säger egentligen samma sak som Baron Rotschild (den franska delen) nämnde i mitten av 1800-talet: "Buy when blood is running in the streets"

Därför har Buffet gått in tungt i banker. 40% av Berkshire Hathaway består faktiskt av Bank & Finans.

Abu Dhabi gör samma sak när de köpte en Convertibel Bond i Citigroup för 7,5 miljarder USD. Den har en ränta på 11% och om dollarn stiger blir det en absolut kanonaffär! USD är "fundamentalt undervärderad" med 30% mot Euron.

Ovanstående indikerar att "bottenfisket" bland bankaktier har startat.

Citigroup-aktien har faktiskt en utdelning på 7,1% och ett P/E-tal på 8,3 Jolly Good!

Den sk. råvaruboomen? CRB-index har stigit 15% senaste året (OBS! i dollar). Kronan har stigit ungefär lika mycket i dollar, således en nollaffär, räknat i SEK.

Det finns ingenting som faller så snabbt som råvaror när de väl börjar falla.

Gå absolut ur samtliga långa obligationer (de med löptid över tre år). I går kom det en vinsthemtagningssignal från ett rejält överköpt läge på långa T-bonds i USD. 10-årsräntan i USD var då 3,944%. Detta gäller för obligationer i alla valutor.

Om ni vill ha ränta på pengarna är bankräntan mycket bättre än statsskuldväxelräntan. Väljer ni bara en bra bank är det "no problems"

BÖRSEN: Vi får åtminstone ett "Reflex-rally" fram till jul och troligtvis även över årsskiftet och in i januari.
Stora PPM-köp från och med den 7 december. 25 miljarder SEK varav 10 som skapar valutautflöde vilket innebär köpläge för SEK mot Euro om/när Euron stiger till 9,40 kr.

EUR/SEK skall därefter falla till 9 kr om 12 månader. Detta lägger faktiskt 4,5% till räntan för er som räknar resultatet i EURO. 3-månaders STIBOR är idag 4,74% vilket innebär att ni kan göra 9,5% räknat i euro på ett år.

USD/SEK kan åtminstone gå upp till 6,70 på ett år (5,7%). Innebär att ett köp av Citigroup-aktien kan bli 13,2% vid stillastående aktiekurs(utdelning + valutauppgång).
GBP kan nog falla till 12,75 kr.

Bottenskrap på börsen: Om man tittar på "bredden"-översålt-put/call-ratio, Dow Jones World Index, Transports, Utilities, Hong Kong, SOX(halvledare), att det börjar säljas obligationer och dessa medel antagligen går till aktiemarknaden, så pekar detta på en medellång börsuppgång. De riktigt långa trenderna är heller inte brutna.

Även under den stora nedgångsperioden 2000 - 2002 (OMX ned 70%) fick vi tre uppgångar på omkring 20% och många fler på 5-7%.

Enligt en del indikatorer har det inte varit så här översålt sedan juli 2002. Börsen drog då iväg med 14% på fem dagar!

Vi har också en urtoppning på guld och råvarurelaterat, på lite sikt. Således om folk säljer både obligationer, guld och råvarurelaterat så kan väl inte allt hamna i penningmarknadsfonder? Varför inte i 20% undervärderade bankaktier eller Japanska börsen på längre sikt (se vad jag skrev om den i torsdags 22 november).

Dow Jones Index var precis nyligen nere i 6,3% under sitt 50-dagarssnitt, vilket inte har hänt sedan mars 2003. Där infann sig en mycket fin botten mitt i all "vrål-pessimism".

På tal om banker: Dessa har nu diskonterat "worst case" som inte händer ändå. Sedan 1980 har USA med större delen av världen haft sex stycken "finanskriser". Bankaktier bottnade varje gång efter de fallit med 20% (rullande 12 månaders). Början av november i år hade de fallit med 19%.

"SUB"-PRIME: Många förvaltare skriver ned sina subprime-lån med 100% när endast omkring 14% kommer att bli värdelösa.

La France: (igen) tar det aldrig slut? Varför just i Frankrike? "This could only happen in France"? Anledning (förutom att de är Galler, ni vet Asterix etc.), är att de har den hårdast reglerade arbetsmarknaden, staten lägger sig i tungt, allt som rör sig, entreprenörer flyttar utomlands.

"Lösningen" säger den "lösningsinriktade" (det påstås att alla män är det, undra om det verkligen stämmer?), lösningen är i vilket fall den gamla uttjötade avregleringen. Men den som tror att det kommer en sådan får nog titta sig i månen efter den. "The Moon is a Balloon" (David Niven i sina memoarer)

Det som sker i La France är vad man brukar kalla för "unintended consequences" eller paradoxala resultat. Dessa infinner sig som ett brev på posten när man tagit vissa beslut ur politiskt syfte. "Vinna" val på något som "låter bra" är det absolut vanligast förekommande.

"Den ädla frrranska drrruvan, trampades av politruckerna och hälldes på fatet, men ack resultatet, det blev whiskii" (en lätt förändring av Karl Gerhards kuplett "Alla de gamla fina märkena av hög bouque´" ). Orginalet går som följer: "Den ädla franska druvan trampades av Germany, och hälldes på fatet, men ack resultatet, det blev Vichy"

Enjoy it,


Göran Högberg
goran.hogberg@borstjanaren.se

Göran Högberg är Börstjänarens kaxiga finansguru med oslagbart bred och djup inblick i och utblick över världsekonomin.

Fler krönikor finner du här!

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
ANNONS


BT-annons
BT-annons
BT-annons
 
Message: