VECKA 34
Torsdag
17
maj
BT-annons
2017-11-13

Många Svarte Petter i leken

I dag finns det gott om bolag med fina toppformationer, utom i oljesektorn som rusar.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

 

Priset på råolja är just nu rekordhögt. Under veckan som gick var WTI-oljan uppe vid $58, en ny fleraårshögsta. Inte sedan början av 2015 har vi sett ett så högt oljepris, året före föll oljan snabbt från $110 till$40 på bara ett år.

Dippen kom som en överraskning, många trodde på ett högre oljepris eftersom det var intrycket man lätt kunde få med ökade oroligheter världen över och speciellt i oljeproducerande länder.

Istället halverades priset och nu när vi vant oss med niåver runt $40-50, nu är det svårt att se vad som skulle kunna få kursen att återgå till vad som vad normalt mellan åren 2011-2014 dvs. $100. Bra förklaringar kommer först efteråt och då är de ofta självklara, men så svår att se i realtid.

Som trendfölajre har vi så klart köpt oljan och vårt mål är $100 eller högre. Vad som avgör när vi gör exit är inte vad vi tror eller siktar på utan pristrenden. Så länge den är positiv försöker vi hålla oss kvar men när vi ser svaghet som en lägre lägsta, hoppas vi av även om målet inte är träffat.

Vi vänder kappan efter vinden och försöker vara med och det är just vad vi gjort i majs som nu gått till en lägre lägsta efter en längre tids konsolidering. Sättuppen var den mest perfekta vi haft på länge. Och före majs hade vi ett fint upplägg att köpa kakao, före den kraftiga uppgång vi nu sett sedan trenden skiftade till positiv efter flera år i fallande trend.

I guld och silver har vi varit positiva inte bara för att vi tror på råvarorna utan för att de för inte så länge sedan rörde sig upp i starka momentumrörelser. Guldet bröt upp över tidigare toppar efter en längre tids tveksamheter. Samma sak hände i oljan, kursen bröt upp mot en högre topp efter en klassisk bottenformation.

Skillnaden är att oljan fortsatt upp medan guldet rekylerat ned och tvekar. Vi kan inte alltid pricka rätt men när vi gör det brukar det gå så bra att vi har råd att ta en lång serie med affärer i ett nytt försök att ha turen att halka in i en trend.

Men man har inte tur så många gånger om man går mot trenden. Därför har vi haft och har noll intresse av att spekulera i köp av bolag som Fingerprint Cards. Kursen är nu under 17 kr efter att ha rasat från 135 kr. Det ser ut som om Framtidsfabriken eller Icon Medialab.

Typiskt för dessa var att amatörerna blev sittande med Svarte Petter i hopp om att man ändå investerat i ett bra bolag på lång sikt. Lovord från vd och positiva pressmeddelanden gör att man lätt slänger mer pengar på det dåliga för att ”snitta ned” istället för att göra det som oftast är rätt: köpa mer av det som går bra.

Men att köpa mer av det som visar vinst, innebär att man måste betala ett högre pris än tidigare, vilket är svårt om man är snål och girig. På börsen handlar det om att göra det som är rätt och inte vad som känns bra.

Under veckan som gick inledde OMXS30 en rekyl ned och det känns inte längre lika roligt att köpa som när det steg. Det rätta brukar vara att följa trenden och inte känslorna. Och att följa en trend är inte svårare än att bara ta position i riktning med t ex. ett medelvärde på 18 perioder eller tidigare toppar och bottnar.

Det är inte bara Fingerprint Cards som noteras i ett stödlöst område. Ägarna av Betsson har all anledning att oroa sig. Kursen testar just nu bottnen från 2016 men sedan är det fritt inunder. En halvering av kursen skulle bara vara en fortsättning av den negativa trenden. Att Betsson halverats i pris på kort tid säger oss att något inte står rätt till, exakt vad behöver man inte fundera på, för grafen talar sitt tydliga språk; intresset för att sälja är mycket högre än för att köpa.

I Lundin Petroleum är det istället köparna som styr i en sektor som går mycket bra. Köper man något som trendar upp brukar det vara lättare att sedan sälja med vinst.

Ytterligare ett bolag som man bör vara ytterst försiktig med är Swedish Orpan Biovitrum. Just nu är det ingen fara, behåll köpta men den naturliga nödutgången närmar sig med stormsteg och under detta stöd är det sedan fritt. Stödet är inte exakt utan mer som ett området runt 114 kr. Bolaget kunde år 2011 köpas för under 12 kr, som högst kostade en aktier över 145 kr. Nu ligger kursen runt 118 kr. Detta mönster säger oss att det finns många investerare som haft enorma vinster och som lätt kan bli besvikna och orsaka ett kraftigt ras.

Det handlar då inte om vad bolaget är värt, utan om psykologi, trender och grafer. I dag finns det gott om bolag som SOBI, det kryllar faktiskt av dem! Marknaden bör kunna göra om en bear-marknad som den från år 2000 eller 2007. Men vi vet alltså inte när, bara att det börjar med en lägre lägsta efter ett misslyckat försök att nå en högre topp.

 
Tidigare artiklar på Börstjänaren:
Annons


BT-annons
BT-annons
BT-annons
 
Message: